Twee vulpennen: een Parker Duofold en een Visconti Homo Sapiens

English version

Mensen die graag schrijven en staatshoofden die verdragen ondertekenen grijpen nogal eens graag naar een vulpen. Advocaten, dokters en dichters hebben er allemaal een en meer en meer gewone liefhebbers met schrijfkriebels gebruiken alsmaar vaker pen en inkt. Iemand die houdt van schrijven, geeft met de juiste keuze van veer en inkt een eigen karakter aan haar tekst of zelfs een unieke uitstraling.

Schrijven doen we allemaal maar met wat valt nog te bezien. Het is een beetje zoals een horloge: allemaal wijzen ze de tijd aan maar de ene komt als gratis presentje van een postorderbedrijf in schoonheidsmiddelen terwijl de andere een klein fortuin benodigt. Vulpennen genoeg maar terwijl iemand met een hanepotengeschrift misschien verwacht wat mooier of vlotter te gaan schrijven met behulp van een vulpen, zal de schoonschrijver statigheid of eeuwigheidswaarde willen toevoegen aan haar geschreven scheppingen. Sommigen schrijven zelfs helemaal niet maar beschouwen het kleinood als een investering net zoals een kostbaar juweel.

Een vulpen moet goed in de hand liggen: niet te zwaar, te licht, te groot of te klein – direct starten met inkt afgeven en niet haperen tijdens het schrijven, zeker niet lekken of vlekken maken, gemakkelijk te vullen zijn en – als het even kan – herstelbaar zijn. Kortom, een vulpen is een schrijfgerief en moet simpelweg werken.

Schrijver dezes heeft een paar betaalbare vulpennen uitgetest: de nieuwsoortige Visconti Homo Sapiens en een oude bekende, de Parker Duofold. Elk komen ze van twee verschillende, betrouwbare internetverkopers: een in Frankrijk en een in Duitsland: J.M. Lewertowski via Amazon en Ludwig Blankenhorn via zijn eigen webwinkel www.fuellhalter.de

De vulpennen zitten in een opvallend mooie verpakking: de Parker Duofold Centennial Citrine is gevat in zwart fluweel en de Visconti in beige (namaak)leder. De Duofold heeft een algemene handleiding ingesloten onderaan het doosje samen met een inktcartridge en convertor. Bij de Visconti zit er een poetsdoekje en een productoverzicht in een schuifje aan de zijkant van de doos. Verder zijn de verpakkingen – ondanks hun ingenieuze en verfijnde vormgeving – volkomen oninteressant. Het is een goed idee een zachtleren penhouder aan te schaffen om de pen mee te nemen.

Parker Duofold Centennial Citrine GT F

Parker Duofold Centennial Citrine GT F

De constructie en de kwaliteit van de twee pennen zijn uitstekend. De Duofold ziet er schitterend uit met een gepolijst, geometrisch patroon gevormd door citroengele vlakjes rondom doorspekt met helder oplichtende accenten. De twee 23k vergulde cirkels en dito clip contrasteren fraai met de diepzwarte greep en uiteinde. De pen is duidelijk geïnspireerd op het Mandarin-ontwerp van Parker uit 1921.

Het gegoten en ‘fusion bond’ acrylhars van de Duofold is gemaakt uit hetzelfde glasachtig materiaal als gsm-schermpjes. Het is stevig, vergeelt of verkorrelt niet en is UV-lichtbestendig. De niet-aflopende, rechte dop schroeft op het huis en vindt eventueel een plaatsje op het uiteinde van de pen. Een minpuntje is misschien het ontbreken van een metalen inzet op het schroefgedeelte. Alhoewel het heel moeilijk is de dop van het huis te rukken zonder een schroefbeweging uit te voeren, is een waarschuwing op haar plaats vooraleer het kleinood aan een nieuwsgierige bewonderaar uit te lenen.

De Visconti Homo Sapiens is van een heel ander design. De pen oogt stoer en zeer stevig. Ze is matzwart, tamelijk volumineus met massieve bronzen clip en versieringen. Ze is gemaakt van fijngemalen lava vermengd met rubber. Het hygroscopisch materiaal geeft de pen een zacht en droog haptisch gevoel. Ook is de typische lucht van lava merkbaar.

Visconti Homo Sapiens F

Visconti Homo Sapiens F

De bajonetsluiting van de Visconti is speciaal: de dop gaat eraf met een korte draai van ongeveer 30 graden naar rechts. In de dop zit een veer die bij het opnieuw sluiten, alles stevig bijeen houdt middels uitsparingen rondom de penkoker. Een knap detail is de mogelijkheid om zelf de initialen van de bezitter bovenin de dop aan te brengen met de magnetische plaatjes van het ‘mypens’ systeem.

Afmetingen en gewicht Duofold Centennial Citrine Gold Trim F:

gesloten: 13,73 cm
open met dop op uiteinde: 17,55 cm
open zonder dop: 12,8 cm
diameter pen: 13 mm
diameter dop: 15 mm
gewicht met inkt in convertor: 29,5 gr.

Afmetingen en gewicht Visconti Homo Sapiens:

gesloten: 14,5 cm
open met dop op uiteinde: 17,1 cm
open zonder dop: 13,2 cm
diameter pen: 14,4 mm
diameter dop: 16,8 mm
gewicht met inkt: 45 gr.

De veer bepaalt voor het grootste gedeelte de schrijfresultaten van de pen. Door de capillaire werking heeft de inkt niet de minste druk nodig om uit te vloeien. Bij beide pennen schaatst de veer zacht over het papier zonder de minste onderbreking. Het nettoresultaat is een ontspannen en vloeiend schrift.

De Duofold heeft een 18k veer van zuiver goud met platina accenten en met een rond luchtgat. Er zijn 14 verschillende maten beschikbaar gaande van extra breed tot extra fijn voor zowel schuin- als rechtschrift.
De Viscontiveer is van 23k palladium met een halve maanvormige ventilatieopening. De veer is in 5 verschillende maten verkrijgbaar voor rechtschrift.

De veer van de Duofold geeft iets meer mee dan de wat stijvere Visconti maar beide voelen helemaal niet ‘springerig’ aan. De M-maat (medium) valt bij de twee pennen relatief breed uit. Een F-punt (fine) heeft een meer gewone lijndikte.

Elke pen heeft inkt nodig en door de jaren heen zijn er alsmaar betere vulsystemen uitgevonden. De Parker heeft er twee: cartridges met hun eigen formaat en inkt en een zogenaamde convertor. Die laatste bestaat uit een eenvoudig zuigermechanisme en meer dan een simpele schroefbeweging is er niet nodig om de inkt in het doorzichtige reservoir te krijgen.

De Visconti heeft een inwendig en dus onzichtbaar zuigersysteem uit titanium. Door bovenaan een blinde schroef los te draaien, komt er een zuigerstangetje vrij, vervolgens de pen in inkt onderdompelen en de zuiger met een vloeiende beweging helemaal terug duwen, langzaam tot tien tellen en de inkt zit in de pen.
Tips: bij het in gebruik nemen van de pen, is het nodig deze procedure een paar keer te herhalen om alle lucht uit het systeem te krijgen. Ook verkoopt Visconti een reisinkpotje dat het vullen aanzienlijk vergemakkelijkt.

Vulpennen vereisen weinig onderhoud: het gedeelte voor de inkttoevoer af en toe spoelen met kalkvrij water, dat is alles. Een uitgedroogde pen geraakt weer aan de praat door het schrijfgedeelte een tijdlang te laten weken in (lauw) water.
Tip: gebruik nooit inkt op acrylbasis in een vulpen. Die bevat pigmenten die de pen bij uitdrogen onherstelbaar verstoppen. Het is een hele geruststelling dat bij calamiteiten vele gespecialiseerde penherstellers klaar staan.

Samengevat: dit zijn twee betaalbare kleinoden waar de schrijvende mens jaren plezier van kan hebben. Het verschil zit hem in het uitzicht en de vorm en – in mindere mate – de vulwijze en beschikbare accessoires. Een vrouwelijk publiek kiest misschien eerder voor de meer elegante en kleurrijke Parker Duofold terwijl mannen de technische en robuuste eigenschappen van de Visconti wat meer op prijs stellen.

Visconti Homo Sapiens schrijfvoorbeeld

Visconti Homo Sapiens schrijfvoorbeeld

Parker Duofold Centennial schrijfvoorbeeld

Parker Duofold Centennial schrijfvoorbeeld

English version

Afstandsverklaring: ik heb geen enkele band met een detailhandelaar, distributeur of fabrikant van pennen, inkt of papier, noch heb ik gratis monsters of kortingen ontvangen, aangeboden gekregen of gevraagd.

Eén gedachte over “Twee vulpennen: een Parker Duofold en een Visconti Homo Sapiens

  1. Hallo Jos
    Ik heb een parker duofold en gebruik die eigenlijk zelden. Heel jammer, want het is een mooie vulpen. Jouw minpuntje stoort mij ook: je kan de schroefdop niet afrukken. Maar het zeldzame gebruik komt vooral omdat ik met een heel goedkope watermanvulpen veel soepeler schrijf.
    Groetjes
    Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.