woensdag in Barcelona

bustodemujerretrospectivo.thumb.jpgLaatste dag in het nog altijd zonovergoten Barcelona. Over de kortegolf vertelt het weerbericht van vriestoestanden in het Belziekse – dat zien we straks wel.
Eerst nog even naar een nieuw aangekondigde tentoonstelling over Salvador Dalí, de andere grootmeester naast Gaudí, Miró en Picasso. het Caixa Forum blijkt een nagelnieuw gebouw en de toegang is voor de gelegenheid gratis. Dat doet niets af aan de tentoonstelling die prestigieus is opgezet.
De assemblage ‘Busto de mujer retrospectivo’ lokt nogal commentaar uit bij de jonge gasten, de mujer heeft dan ook een fraai stel borsten, ‘n sjaal van maïskolven, ‘n Frans brood als hoofddeksel en daar bovenop een beeldhouwwerkje in het goud met het Angelus van Millet.

Veel grafiek, tijdschriften, brieven, ‘n diorama, film (Walt Disney en Alfred Hitchcock – de Marx Brothers en Buster Keaton) en een presentatie van het paviljoen ‘Dream of Venus’ (Wereldtentoonstelling NY 1939). Een surrealistische en wulpse bedoening met veel pluche, netkousen en meer blote borsten – niet meer voor te stellen nu.
Voorts mode (Schiaparelli), design, publiciteit voor nylonkousen, chocolade, auto’s, een luchtvaartmaatschappij en lippenstift. Hogelijk amusant en van een exellent documentair gehalte.
Fotografie met Man Ray en Brassaï en de Dali News, een krant die hij zelf volschreef plus nog werk voor de tijdschriften Vogue en Town & Country. Het kon niet op. De tentoonstelling eindigt met screen tests van bij Andy Warhol’s Factory.
De moeite zeker omdat de tentoonstelling nog gaat rondreizen tot 2005.
Terug naar het hotel, wat sandwiches en de bagage oppikken en thuis tegen acht uur.
foto’s na de klik