woensdag in Barcelona

bustodemujerretrospectivo.thumb.jpgLaatste dag in het nog altijd zonovergoten Barcelona. Over de kortegolf vertelt het weerbericht van vriestoestanden in het Belziekse – dat zien we straks wel.
Eerst nog even naar een nieuw aangekondigde tentoonstelling over Salvador Dalí, de andere grootmeester naast Gaudí, Miró en Picasso. het Caixa Forum blijkt een nagelnieuw gebouw en de toegang is voor de gelegenheid gratis. Dat doet niets af aan de tentoonstelling die prestigieus is opgezet.
De assemblage ‘Busto de mujer retrospectivo’ lokt nogal commentaar uit bij de jonge gasten, de mujer heeft dan ook een fraai stel borsten, ‘n sjaal van maïskolven, ‘n Frans brood als hoofddeksel en daar bovenop een beeldhouwwerkje in het goud met het Angelus van Millet.

Veel grafiek, tijdschriften, brieven, ‘n diorama, film (Walt Disney en Alfred Hitchcock – de Marx Brothers en Buster Keaton) en een presentatie van het paviljoen ‘Dream of Venus’ (Wereldtentoonstelling NY 1939). Een surrealistische en wulpse bedoening met veel pluche, netkousen en meer blote borsten – niet meer voor te stellen nu.
Voorts mode (Schiaparelli), design, publiciteit voor nylonkousen, chocolade, auto’s, een luchtvaartmaatschappij en lippenstift. Hogelijk amusant en van een exellent documentair gehalte.
Fotografie met Man Ray en Brassaï en de Dali News, een krant die hij zelf volschreef plus nog werk voor de tijdschriften Vogue en Town & Country. Het kon niet op. De tentoonstelling eindigt met screen tests van bij Andy Warhol’s Factory.
De moeite zeker omdat de tentoonstelling nog gaat rondreizen tot 2005.
Terug naar het hotel, wat sandwiches en de bagage oppikken en thuis tegen acht uur.
foto’s na de klik

 

Dit bericht werd geplaatst in citytrip, reizen en getagd , door Jos Gysenbergs . Bookmark de permalink .

Over Jos Gysenbergs

Gysenbergs: eerst bibliotheekwerker in een grote openbare bibliotheek en daarna systeembeheerder voor een intermediaire overheidsinstelling, bezadigd gepensioneerd - veel reizen en fotografie plus fietsen en wandelen, nu meer op de culturele toer. Bezoek deze website voor meer [hoofdzakelijk in het Nederlands]. Gysenbergs: first librarian for a large public library and then systems engineer with a governmental institution in Belgium and steadily retired - lots of travel and photography, also cycling and hiking, more into museums lately. See this website for more [mostly in Dutch].