vrijdagavond in Barcelona

Eerst even terug naar vrijdagavond. Ik ben nl een beetje achter met de blog en schrijf dit op zaterdag.
Vanuit het internetcafé wandelden we naar de Plaça del Sol, klaarblijkelijk een zonovergoten plein met statige huizen errond. Niet alleen de zon was van de partij, maar er zweefden daar ook straffe geuren van oosterse kruiden en bij nader toezien was zowat iedereen aan het blowen. Een uiterst relaxte sfeer voorwaar. De houding van de Catalanen tegenover cannabisgebruik is me niet heel duidelijk. De Rough Guide (RG) zegt duidelijk dat je goed moet oppassen. De praktijk toont het anders als je de Plaça del Sol bezoekt. Toevallig zag ik vanmorgen ook een Catalaans tijdschrift volledig aan cannabis gewijd. Waarschijnlijk zet de trend naar een vrijer gebruik hier ook door, net als bij ons.
Een rechtstreekse bus bracht ons terug tot aan de deur van het hotel. Ik profiteerde van een uitgestelde siësta terwijl Hilde in het nabijgelegen Parc de la Ciutadella de zon opzocht.
Er bleef net tijd genoeg over voor een bezoek een nieuw ontwikkeld stuk schiereiland waar een sierlijk gedesignde draaibrug toegang geeft tot een gigantisch winkelcomplex annex Imax-cinema, reusachtig aquarium en talloze restaurants. Het enige wat er niet te vinden was, was een WC waardoor ik noodgedwongen de vlucht moest nemen.
Miscchien was dat de voorbode van een reeks mislukte toestanden: eerst kwamen we in een soort ‘metro-fundibulum’ terecht. Meer te voet gegaan onder de grond dan met de metro kunnen rijden om tenslotte na een uur rondzwerven op 600 meter van de oorspronkelijk vertrekplaats aan te belanden.
Het restaurant waar we op aanraden van de RG binnenstapten zag er prima uit, alleen zagen we nogal wat mensen halsoverkop vertrekken zonder gegeten te hebben. Al gauw werd het duidelijk dat het personeel er gewoon geen zin had ook maar iemand te bedienen. Na een tijdje wachten zijn, hielden we het ook voor bekeken. Hopelijk is dat niet de nieuwe trend in de restaurants aan de Ramblas.
Uiteindelijk hebben we laat op de avond lekker gegeten in de haven: een zarzuela voor Hilde (een pan met allerlei vis, een klein kreeftje en geassorteerde schelpjes). Zelf heb ik mosseltjes gegeten met grote plakken geroosterd brood met look erbij. Goed te doen!