meanwhile in Barcelona

Ondertussen is de avond hier gevallen en is het een beetje fris geworden. Ik heb me een jasje in de solden gekocht, alles is hier design, lelijke spulletjes kun je dus niet kopen.
Vandaag zowat de hele dag doorgebracht op de Ramblas, de grote laan die Barça zowat in tweeën deelt van noord naar zuid. De opera aan Liceu is de highlight daar maar van de prijzen ging ik even stijl achterover. Er waren nog ticketten van 80 en 150 EUR, niet te doen dus. Alle opvoeringen waren voor de rest uitverkocht op één plaatsje na op het 5de balkon en dat kostte nog bijna 40 EUR. Dat heb ik dan maar niet gedaan omdat we hier tenslotte met z’n tweeën zijn. Toch een poco sneu … zeker als je bedenkt dat een abonnement in Aachen 150 EUR kost voor volle 5 opvoeringen.
Verderop ligt nog een fruitmarkt zoals ik er nog nooit een gezien had, fruit van alle soorten ligt er torenhoog en heel kunstig opgestapeld. We hebben er aardbeien en appelsienen gegeten. Veel foto’s genomen ook.
Stilaan begin ik hier en daar wat te op te merken. Zo spreekt de jeugd hier praktisch geen Engels, eigenaardig toch maar wel begrijpelijk als je de nadruk ziet die ze hier leggen op het Catalaans. Ik heb de indruk dat dat op de duur in hun nadeel gaat spelen al komt het Spaans van het Catalaans dat op zijn beurt van het Latijn komt. Zo kun je bezig blijven natuurlijk …
Wat ook opvalt is het stille protest tegen de aanslagen verleden week. Overal hangen witte doeken op met daarop een zwart lint. Ook verschijnen er graffiti op de muren met slogans die Aznar als schuldige aanwijzen. Niet te verwonderen dat hij de verkiezingen heeft verloren.
Na een kleine siësta zijn we naar het magnifieke museum voor moderne kunst getrokken, vlakbij de universiteit. Het is gebouwd in een achtergebleven wijk en heeft voor een heropleving gezorgd van de buurt. Er was geen tijd om alle tentoonstellingen te bekijken maar een heel mooie was ‘Ba mo ko’ met foto’s van Afrikaanse fotografen in het nabijgelegen CCCB (Culturele Centrum van Barcelona. Veel was te herkennen van vorige belevenissen in Caïro en Sénégal.
Zo dat was de blog van vandaag. Ondertussen komen er berichten binnen van alweer een scheiding in onze kennissenkring. Mensen gaan tegenwoordig na hun vijftigste nog uiteen. Van indertijd blijft er nu nog maar één koppel over dat nog bijeen is buiten onszelf en daar weten we niet goed van hoe dat eigenlijk komt [een wonder wrschnlk]