maandag in Barcelona

joaquimrodrigo.thumb.jpgHet combiticket (Articket staat erop gedrukt) houdt nog een paar verrassingen in. Waar we dachten een kleine tentoonstelling te kunnen bezoeken met werk van vijf Portugese kunstenaars, bleek deze laatste gratis te zijn en konden met het ticket de hele casa Milà bezichtigen. Twee vliegen in één klap dus …
De Portugese expositie bevatte een staalkaart van kubistische en modernistische schilderkunst. Een fotootje (gauw illegaal moeten maken want de bewaking was nadrukkelijk aanwezig, de casa Milà zit namelijk in een bank) hieronder laat een mooi voorbeeld zien. Ik had zo een idee het schilderij te vergroten en na te schilderen op een grote muur thuis.
De casa Milà zelf is een van de highlights van Barça. De ‘zolder’, ondersteund door rijen dunne bakstenen luchtbogen, bevat een overzicht van de voornaamste gebouwen van Gaudì en beschrijft de technieken die hij hanteerde. Eén daarvan is het gebruik van reeksen langs elkaar neerhangende touwtjes uit elkaar gehouden door gewichtjes. Vervolgens bekeek Gaudì de hele zaak van onder uit met behulp van een spiegel en kon zo door meten en vermenigvuldigen de maten van de zuilen en stutsels gemakkelijk uittellen. Een prima truuk om ingewikkelde wiskundige formules te vermijden. Dat de hele zaak blijft rechtstaan is een wonder …
De casa Milà is eigenlijk alleen te beschrijven met foto’s of afbeeldingen: glooiende hellingen, veel ceramiek en alles vloeit in elkaar over. Wonderbaarlijke toestanden op het dak (Darth Vaderachtige schoorstenen): er is een plan in het Vaticaan om de man heilig te verklaren!
Achteraf zijn we de Passeig de Gràcia afgewandeld, de sjiekste buurt van Barça. Prachtige appartementenblokken, de duurste winkels en hotels. Zelf hebben we een koffietje gedronken in een van de grootste boekhandel van Barça: veel Catalaans en Harry Potter! En bedrukte Hollanders wegens koningin Juliana passed away en dat stond vandaag pas in de kranten.
Later nog naar de CCCB voor een thematentoonstelling ‘El Salvatge in Europeu’, de wilden in Europa; mooie kopergravures van harige personages en allerlei creaturen (heksen, femmes fatales, freaks …) afgebeeld door de eeuwen heen tot en met strips van bijvoorbeeld de Hulk. Ook filmfragmenten uit onder andere Hannibal Hector of The Elephant Man, als voorbeeld van het fenomeen. Kleine maar boeiende tentoonstelling en weer een voorbeeld van de fenomale output van het CCCB en MACBA (cfr BA MO KO)
Op de terugweg viel een rij wachtende jongeren van zeker 500 kids op. Ze waren aan het aanschuiven voor een signeersessie met Marea, een populaire Spaanse hardrocker. Enkelen waren zeer verbaasd dat ik de brave man niet kende …
foto’s na de klik

Eén gedachte over “maandag in Barcelona

  1. Ik zie dat jullie je goed amuseren (zeker geen gebrek aan cultuur en gastronomie). Hier is het anders ook weer leuk. Vorig weekend was er een Mega-ministerraad in Oostende en daar werd o.a. de nagelnieuwe wet op de verkeersboetes al flink teruggeschroefd (cfr. vox popoli).
    En tussendoor zijn er ook nog sleuteltjes (om handboeien te openen) gevonden in de zoutpot van Marc Dutroux… maar dat wisten jullie wellicht al.
    All in all is er nog niets veranderd in ons landje… Saluti!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.