dinsdag in Barça

Vannacht weer een hoop lawaai in het hotel alhoewel ik er minder last van heb dan Hilde door het gebruik van een oorstopje. Vanmorgen naar de Fundació Tàpies voor Mangelos: een Croatische kunsthistoricus die zijn theorieën in kunstwerken heeft gegoten; de gekende statements over bijvoorbeeld fotografie, muziek, politiek enz hielden niets nieuws in; niet echt veel soeps dus behalve een paar mooie stukken van Tàpies zelf en een prachtige bibliotheek met houten rekken tot tegen het hoge plafond vol kunstboeken en met kleine bureautjes ingewerkt. Ik zou het er gemakkelijk een dag of langer volgehouden hebben. In de shop lagen litho’s (400 €) en zeefdrukken (150 €) van Tàpies te koop.
Vanuit de noordelijke kant via de Rambla di Catalunya alweer de Ramblas opgelopen tot aan Liceu om – bij gebrek aan een operaticket – het theater zelf eens te bezoeken: het is een magnifieke zaal, pas helemaal vernieuwd na een brand in 1995. De moeite want de lichten waren aan en de gids sprak verstaanbaar Engels.
Via de statige neo-classiscistische Plaça Reial naar de wasserij alwaar m’n ‘camiso blanco’ kraaknet gewassen en gestreken klaar lag. Siësta in het park afgerond met een koffietje in het Hivernacle, een serre uit 1888 vol palmbomen en ficussen. 1888 was het jaar van de wereldtentoonstelling in Barcelona.